Energiairányítás

A 2015. évi LVII. Energiahatékonyságról szóló törvény szerint:

„ A nagyvállalat tevékenysége energetikai jellemzőinek megismerése céljából köteles négyévente energetikai auditálást végeztetni. Mentesül a kötelező energetikai auditálás alól az a nagyvállalat, amely az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet.”

A törvénynek való megfelelés érdekében vajon melyiket érdemes választani:

  • ISO 50001 –szerinti energiairányítási rendszer kiépítést és tanúsítást, vagy
  • négy évenként energia audit elvégeztetését?

Valószínűleg a válasz minden vállalatnál egyedi, de általánosságban azért kimondható: amelyik cég már rendelkezik tanúsított ISO 14001 –es környezetirányítási, vagy más irányítási menedzsment rendszerrel (ISO 9001, IATF 16949, ISO 45001, stb.), ott érdemes az irányítási rendszer kiépítést választani. Miért? Mert az energiairányítási rendszer kiépítése és integrálása egy, már működő irányítási rendszerhez lényegesen kedvezőbb, és jobb eredményt hoz, mint az energia audit. De bármelyiket is választja, tudunk segíteni!

Képzéseink keretein belül is megismerkedhet az ISO 50001 energiairányítási rendszer kiépítésével, és annak tanúsításával illetve az energiairányítási rendszer belső auditori képzésén belül betekintést nyerhet az auditálás folyamatába és annak követelményeibe.

ISO 50001-es energiairányítási rendszer kiépítése, tanúsítása tájékoztató

Energia audit tájékoztató tájékoztató