IFS, EurepGap, BRC, ISO 22000, HACCP

Az élelmiszer-biztonsági rendszerek kialakítása, bevezetése és működtetése minden élelmiszer-előállító, élelmiszer-forgalmazó, közétkeztető és vendéglátó vállalkozás számára törvény által előírt, kötelező, megkövetelt, ellenőrzött, vevő által elvárt. Ugyancsak vevő által elvárt az élelmiszerek csomagolóanyag-gyártóinál, a vegyszerek/tisztítószerek gyártóinál, az élelmiszeripari gépek-berendezések gyártónál, a csak élelmiszert forgalmazó nagykereskedőknél, az élelmiszeripari szolgáltatóknál.

Az élelmiszer-biztonsági rendszerek kialakítására ma már több szabvány, előírás, útmutató ad segítséget (eltérés a felülvizsgálati "működés-ellenőrzési" módszerekben van), de mindegyik alkalmazásának alapja a HACCP rendszer - a 7 alapelv megfelelő működtetése.

Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára ismeretes, hogy működésük megfelelőségét bizonyítaniuk kell vevőik számára. A különböző vevői követelményeknek való megfelelés bizonyítására már a nemzetközi gyakorlatban is egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat, melyeket elsősorban a kiskereskedelmi hálózatok saját márkaneve alatt forgalmazott termékek megfelelőségének bizonyítására használnak. 2006-ban megjelent a tanúsítható élelmiszer-biztonsági szabvány, mely az élelmiszerlánc bármely szakaszában mérettől, tevékenységtől függetlenül alkalmazható, összhangban van az ISO 9001:2015 szabvánnyal, tanúsítható.

Élelmiszer-biztonsági szabványok

  • HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point = Veszélyelemzés, Kritikus szabályozási Pontok) előírás: 1993. évtől élelmiszer-higiéniai direktíva formájában épült be az élelmiszer-szabályozásba. A HACCP rendszerben foglalt előírások egyértelműek azok számára, akik eddig is betartották az élelmiszer-higiéniai előírásokat. A probléma "csupán" az, hogy az esetek többségében a kritériumok csak a fejekben léteznek. A HACCP rendszer keretbe foglalja a szabályokat, sőt egyfajta rendszeres dokumentáció - feljegyzés - vezetését is igényli, hiszen nélküle nehéz lenne bizonyítani az alapvető gondosság elvének betartását. A módszer alkalmazásával megállapíthatók azok a megelőző intézkedések, amelyek a veszélyek csökkentését szolgálják, a kockázatot jelentő veszélyekre pedig szabályozó módszerek megállapítása szükséges, melyekkel a veszélyek kézben tarthatók, ellenőrizhetők. A HACCP előírás egyszerűen alkalmazható, logikus, átgondolt veszélyelemzést tesz lehetővé, a folyamat ellenőrzésére szolgál, nem a késztermék vizsgálatára. Belső vagy külső fél által igazolható.
  • IFS (International Food Standard = Nemzetközi Élelmiszerszabvány): a német kereskedelmi láncok szabványa, követi az ISO 9001 szabvány felépítését azzal a sajátossággal, hogy a dokumentumokat érintő első fejezet magában foglalja a minőségirányítási rendszerrel és a HACCP rendszerrel kapcsolatos elvárásokat is. Pontozásos módszerrel jól értékelhető. Harmadik fél által tanúsítható.
  • ISO 22000: 2018 (ISO: Európai Szabványosítási Szervezet) szabvány: Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. A szabvány rendszerszabvány, mely bármely méretű, az élelmiszerlánc bármely pontján lévő (előállító, forgalmazó, szolgáltatást nyújtó) vállalkozás számára alkalmazható követelményeket tartalmaz. A tanúsítás során a szervezetnek az élelmiszer-biztonsági veszélyek kézben tartására vonatkozó képességét kell bizonyítania. Harmadik fél által tanúsítható.
  • EUREPGAP- GLOBALG.A.P. egy gazdaságbiztosítási program, amely a fogyasztói igényeket a helyes mezőgazdasági gyakorlatba ülteti át (EUREP = Európai Kiskereskedői Termék Munkacsoport - Európa vezető kiskereskedői által támogatott egyesület által létrehozott termékfejlesztési protokoll a Jó Mezőgazdasági Gyakorlatot tanúsító program = EUREPGAP) szabvány, mely friss gyümölcsök, zöldségek és burgonya termesztésére, tárolására, értékesítésére irányuló folyamatokra alkalmazható. A Jó Mezőgazdasági Gyakorlat kialakított követelményrendszere, melynek alkalmazója a kiskereskedők felé garantálni tudja, hogy a kertészeti termékei megfelelnek az élelmiszer-biztonságra és a kellő elővigyázatosságra vonatkozó előírásoknak. A protokoll helyes alkalmazása harmadik fél által tanúsítható.
  • BRC (British Retailer Consortium = Brit Kiskereskedelmi Konzorcium) szabvány: az angol kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott élelmiszerek beszállítóira megfogalmazott szakmai követelményeket tartalmazza. Harmadik fél által tanúsítható.

További információkért keresse munkatársunkat: Katona László-t.

Telefon: 06-1/237-1330, 06-30-9708-849

E-mail: l.katona@ttq.hu