Munkamódszerünk

Munkamódszerünk


A MEBIR rendszereknél többek között a következő tanácsadásokkal segítjük Megbízóinkat:
 • teljes MEBIR rendszer kiépítése, bevezetése tanúsítás segítése,
 • teljes belső rendszerauditok elvégzése,
 • folyamat auditok elvégzése,
 • tanácsadói mérnöknapok a rendszer továbbfejlesztésére,
 • tanácsadás folyamatok továbbfejlesztésére, pl.: kockázatelemzés elvégzése, vonatkozó aktuális jogszabályok felülvizsgálata, stb.,
 • MEBIR vezetői feladatok ellátása.
Egy munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányírási rendszer (MEBIR) kiépítését és bevezetését az alábbi főbb lépéseken keresztül végezzük.

A. A Megbízó MEBIR szerinti helyzetfelmérése és részletes projekt-terv kidolgozása
A T&T projektvezetője helyszíni MEBIR szerinti helyzetfelmérést végez. A helyzetfelmérés eredménye egy részletes jelentés, amely két részből áll: egyrészt megállapítja a Megbízó aktuális MEBIR teljesítését, másrészt rögzíti a Megbízó létező szabályozásainak az ISO 28001 szabvány szerinti megfelelőségét. A helyzetfelmérés második része figyelembe veszi a Megbízónál működő minőségirányítási, környezetirányítási rendszerhez (pl. ISO 9001, ISO/TS 16949, ISO 14001) való illesztés lehetőségeit.

A T&T projektvezetője a helyzetfelmérés kiértékelése után részletes projekttervet készít, amelyet egyeztetés után a Megbízó képviselője jóváhagy. A projektterv tartalmazza az elvégzendő tevékenységeket, az ezekhez szükséges időszükségletet, valamint felelősöket.

B. Oktatás az irányítási rendszer építésében részt vevők számára
A T&T projektvezetője a Megbízó képviselőjével egyeztetett időpontban a helyszínen előadás keretében megtartják az oktatást azon munkatársak számára, akik részt vesznek az irányítási rendszer építésében kiépítésében. Az oktatás témái:
 • MEBIR alapfogalmak,
 • az ISO 28001 szabvány követelményei,
 • a helyzetfelmérés tapasztalatai,
 • a MEBIR –t szabályozó dokumentációs rendszer felépítése,
 • a rendszerépítés menete, lépései.
Az oktatáshoz a T&T nyomtatott oktatási anyagot biztosít.

C. MEBIR eljárások kidolgozása
A T&T projektvezetője a Megbízó képviselőjével, a Megbízó egészségvédelemmel, munkabiztonsággal foglalkozó munkatársaival és a szervezet vezetésében dolgozó kollégáinak közreműködésével a Megbízó adottságait figyelembe véve kidolgozza a MEBIR folyamatait szabályozó eljárás(oka)t.

E. Támogató, integrált eljárások kidolgozása
A T&T projektvezetője a Megbízó képviselőjével, a Megbízó egészségvédelemmel, munkabiztonsággal foglalkozó munkatársaival és a szervezet vezetésében dolgozó kollégáinak közreműködésével a Megbízó adottságait figyelembe véve kidolgozza a támogató és integrálható folyamatokra vonatkozó szabályozó eljárás(oka)t.

G. MEBIR (integrált) Kézikönyv kidolgozása
A T&T projektvezetője a Megbízó képviselőjével a Megbízó adottságait figyelembe véve kidolgozza a MEBIR (integrált) Kézikönyvet.

H. MEBIR munka és ellenőrzési utasítások kidolgozása
A Megbízó - képviselője irányításával és a T&T projektvezetője koordinálásával - a MEBIR eljárások alapján kidolgozza a szükséges munka és ellenőrzési utasításokat.

I. Rendszerbevezetés
Az elkészült eljárások, utasítások és MEBIR programok szerint a Megbízó szakemberei a T&T projektvezetőjének irányításával megkezdik az irányítási rendszer működtetését és felügyeletét. A rendszerbevezetés két részből áll: a kidolgozott eljárások, utasítások és programok megismertetése minden munkatárssal és a működés egyéb feltételeinek biztosítása, valamint a bevezetett irányítási rendszer ellenőrzése annak működőképessége szempontjából. Az ellenőrzést szükség esetén a rendszer korrekciói követik.

J. Teljes belső rendszeraudit és rendszerjavítás
A T&T egy szakembere (nem a projektvezető) az ISO 28001 követelményeit figyelembe véve elvégzi a rendszer felülvizsgálatát (teljes belső rendszeraudit). A felülvizsgálatkor esetlegesen fellelt kisebb hiányosságok helyesbítését a projektvezető további tanácsadással segíti.

K. Részvétel a tanúsításon
A teljes belső rendszeraudit után a T&T projektvezetője részt vesz a tanúsító előauditon, tanúsító auditon és szakmai tanácsaival támogatja a Megbízót a sikeres audit elérése érdekében.

További információkért keresse munkatársunkat: Katona László-t.
Telefon: 06-1/237-1330, 06-30-9708-849
E-mail: l.katona@ttq.hu