Koordináta méréstechnika tervezőknek

Koordináta méréstechnika tervezőknek

Képzés kódja: 4050/98

A képzés segítségével a tervező kollégák képesek lesznek olyan alkatrész rajzok előállítására, melyek alapján az alkatrészek probléma nélkül ellenőrizhetők mérőgéppel. Ez segíti a minőségbiztosítás és a termelés munkáját.  Ajánlott kezdő és gyakorló mérnököknek, technológusoknak és célirányos tanulmányokat folytató diákoknak.

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a tervezési feladataikat a koordináta-méréstechnika szabályainak messzemenő figyelembe vételével tudják ellátni.


Tematika

-      Mérőgépek története, helyük a minőségbiztosításban. Mérőgép típusok, felépítésük. Méréstechnikai problémák. Miért van szükség mérőgépekre?

-      Geometriai és szabvány ismeretek. Mit mérjünk és hogyan? ISO 1101.

-      Mérőszoftverek. Mérőszoftverek általános felépítése, célja.

-      Rajzkészítés. Bázisfelvétel megadása, transzformációs mátrix, 321, RPS, legjobb illeszkedés. Hogyan készítsünk olyan rajzot, amin a mérés-technikusnak nem kell hosszú ideig gondolkodni? Megmunkálási bázis, mérési bázis. Tűrésezési irányelvek. Hogyan hangoljuk össze a gyártást és a minőségellenőrzést rajzaink segítségével?

-      Mérés mérőgéppel (amennyiben az ügyfélnél nem áll rendelkezésre mérőgép, saját hordozható mérőgépemmel is kivitelezhető). Síkbeli (2D) mérések (a korábban elkészített rajz alapján). Munkasíkok. Bázisfelvétel gyakorlatban. Síkbeli geometriai elemek meghatározása, tulajdonságaik, kapcsolódó alak- és helyzettűrések. Kiértékelés

-      Mérés mérőgéppel. Térbeli (3D) mérés. Bázisfelvétel. Térbeli elemek meghatározása, tulajdonságaik, kapcsolódó alak- és helyzettűrések. Kiértékelés

-      CAD-el segített mérés. Mérőgépek CAD-CAM rendszerbe illesztése. Névleges adatok kiolvasása CAD-modellből. Kiértékelési lehetőségek. Mérőgéptől távoli programozás (offline)

-      Visszafelé tervezés (reverse engineering). Dokumentációval nem rendelkező alkatrészek rajzainak elkészítése mérőgép segítségével. Geometriai elemek felvétele, exportálásuk mérőprogramból CAD-be.

-      Írásbeli vizsga


Részvételi feltétel

-Ajánlott középfokú műszaki végzettség,
-Ajánlott jó műszaki rajzismeret,
-Ajánlott felhasználói szintű számítógépes ismeretek.


Képzés kategória

Méréstechnikai ismeretek


Képzési napok száma

2 napDátum Netto ár
+ 27% ÁFA
Helyszín
Igény szerint kerül szervezésre 65.000 Ft Budapest

5 fő felett költséghatékonyabb a Megbízóhoz kihelyezett képzés!
Kérje személyre szabott árajánlatunkat!Jelentkezés a képzésre

Engedélyezett képzések
Egyéb képzés kategóriák
Kiemelt képzések
Hírlevél

Ha az oldal felkeltette érdeklődését, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesülhessen a fontos aktualitásokról.

Feliratkozás