Autóipari képzések az élvonalban!

A Q-DAS magyarországi

és romániai partnere

t-method szoftver

Rendszertámogatás mesterfokon!

VDA 6.3:2016 FOLYAMATAUDIT KIÉRTÉKELÉSE SZOFTVERES TÁMOGATÁSSAL


A VDA-QMC (német autóipari szervezet) 2016 decemberében megjelentette a VDA6.3 kézikönyv 3. kiadását. A 2010-ben kiadott legutóbbi változathoz képest az auditálás folyamatára vonatkozóan a legfontosabb változások:

 • Az anyagi termékek gyártásának auditálásához szolgáló kérdéskatalógusban vannak kisebb átcsoportosítások, módosítások, és bevezettek néhány új kérdést is.
 • A szolgáltatások auditálásához szolgáló kérdéskatalógust alapvetően megváltoztatták, a korábbi négy folyamatelem (D1…D4) helyett, a gyártási folyamatok auditjához hasonlóan, hat folyamatelemet (D2…D7) vezettek be. Az egyes folyamatelemekhez tartozó kérdések nagyon hasonlóak a gyártási folyamatra meghatározott kérdésekhez, sőt sok esetben azokkal megegyezőek.
 • A pontozás segítésére szolgáló táblázatot, ami a legutóbbi változatban a „Best Practise / Lesson Learned” fejezetben szerepelt, most kissé módosítva, közvetlenül a pontozás szabályait leíró fejezetbe helyezték át, kiemelve annak fontosságát.
 • Az audit eredményének kiértékelése lényegében nem változott, változatlanok a lefokozási szabályok, de kiértékelésből kivették a legutóbb bevezetett, származtatott elemeket (generischer Ansatz).
 • A fenti változásoknak megfelelően kissé módosultak a dokumentálásra szolgáló formalapok, és az előlapon, valamint az értékelési mátrixon kívül további formalapok nem is szerepelnek a kézikönyvben.

A T&T Quality Kft. és a T-method Kft. elkészítette a VDA 6.3 kézikönyv (2016. 3. kiadása) szerinti folyamat audit jelentés formátum elektronikus változatának aktualizálását, melynek fontosabb tulajdonságai:

 

 1. Excel alapú program, amely MS Office megléte esetén használható,
 2. Az alkalmazott formátumok megegyeznek a VDA 6.3 szerint előírt audit jelentés formátummal,
 3. Tartalmazza a kérdéslistát,
 4. A VDA6.3 módszerének megfelelően tartalmazza a kiértékelést,
 5. Három nyelvű: magyar, német, angol,
 6. Csak a kérdésekre adott pontszámokat, az audit alapadatait, megállapításait és a szükséges megjegyzéseket kell kitölteni és már nyomtatható is az audit jelentés,
 7. Az elkészített auditjelentés bármikor elektronikusan visszakereshető.

 

szoftver részletes leírása és megrendelőlap itt található