Autóipari képzések az élvonalban!

A Q-DAS magyarországi

és romániai partnere

t-method szoftver

Rendszertámogatás mesterfokon!

VÁLTOZIK VDA 6.3 FOLYAMATAUDIT KÉZIKÖNYV


A VDA-QMC a VDA6.3 kézikönyv változását tervezi, és ennek előkészítéseként kiadta az új változat „sárga kiadását”. Ebben a „sárga kiadás”-ban a 2010-ben kiadott legutóbbi változathoz képest az auditálás folyamatára vonatkozóan a legfontosabb változások:

  • Az anyagi termékek gyártásának auditálásához szolgáló kérdéskatalógusban vannak kisebb átcsoportosítások, módosítások, és bevezettek néhány új kérdést is.
  • A szolgáltatások auditálásához szolgáló kérdéskatalógust alapvetően megváltoztatták, a korábbi négy folyamatelem (D1…D4) helyett, a gyártási folyamatok auditjához hasonlóan, hat folyamatelemet (D2…D7) vezettek be. Az egyes folyamatelemekhez tartozó kérdések nagyon hasonlóak a gyártási folyamatra meghatározott kérdésekhez, sőt sok esetben azokkal megegyezőek.
  • A pontozás segítésére szolgáló táblázatot, ami a legutóbbi változatban a „Best Practise / Lesson Learned” fejezetben szerepelt, most kissé módosítva, közvetlenül a pontozás szabályait leíró fejezetbe helyezték át, kiemelve annak fontosságát.
  • Az audit eredményének kiértékelése lényegében nem változott, változatlanok a lefokozási szabályok, de kiértékelésből kivették a legutóbb bevezetett, származtatott elemeket (generischer Ansatz).
  • A fenti változásoknak megfelelően kissé módosultak a dokumentálásra szolgáló formalapok, és az előlapon, valamint az értékelési mátrixon kívül további formalapok nem is szerepelnek a tervezetben.

A jelenleg megjelent „sárga kiadás” a tervezett változtatások véleményezésére szolgál, és azok alapján fogja a VDA a végleges „piros kiadás”-t megjelentetni.

Őszi VDA 6.3 auditor képzéseink már tartalmazzák a most megjelent, tervezett változásokat.

Őszi VDA 6.3 folyamat aduditor képzésre itt jelentkezhet!